Helena Fuchsová, rozená Helena Dziurová (3. června 1965 v Táboře) je bývalá česká sportovkyně-atletka, běžkyně, která se nejvíce proslavila na tratích v běhu na 400 a 800 metrů. Závodila za PSK Olymp Praha.

13. Září 2017
HESU KEMP
Sportovní kemp HESU podzim: 19. - 22. 10. 2017Čt, Říj 19, 201715:00  Ne, Říj ...

13. Září 2017
tréninky dětí
 v pondělí tréninky dětí atletika          v úterý ...

17. Července 2017
NĚCO MÁLO O MĚ NAPSALI
Helena FuchsováTOPICS:Helena Fuchsová; POSTED BY: ROSDAN NOVEMBER 3, 2015 ...

21. Června 2017
SETKÁNÍ V ČÁSLAVI
Setkání v Čáslavi s Lídou Formanovou a Naďou Koštovalovou naše štafeta ...

7. Června 2017
CAROLLINUM
  byla jsem pozvána na párty od firmy Carollinum, od Tamary Kotvalové ...

20. Května 2017
PAŘÍŽ MS V HOKEJI 2017/FOTKY
pár fotek z MS 2017 -neskutečný zážitek,  rozhodčí se stali mými přáteli , ...

3. Března 2017
VÝSTAVA V GALERII U ZLATÉHO KOHOUTA
VÝSTAVA GALERIE  U ZLATÉHO KOHOUTA 5.3. OD 17.00 2017 VYSTAVUJI ZDE 3 OBRAZY  ...

27. Ledna 2017
GAIA CERVIKEL
moje kamarádka je z Turecka , z Istanbulu a pravidelně dojíždí na rehabilitaci ...

25. Ledna 2017
Beseda s Helenou Fuchsovou
         Ve středu dne 18. ledna 2017 si přijela do naší školy ...

20. Prosince 2016
HESU KEMP SUŠICE
   HESU KEMP V SUŠICI ŘÍJEN 2016     ...

3. Listopadu 2016
HALLELUJAH
   [OFFICIAL VIDEO] Hallelujah - Pentatonix A PENTATONIX CHRISTMAS OUT ...

14. Října 2016
POHÁDKA PRO EMU
 FILM  POHÁDKA PRO EMU A ZDE JE KLIP OD MICHALA HRŮZY     Michal ...

7. Dubna 2016
HOST DO DOMU
„Práce pošťačky mě bavila,“ říká olympionička Helena Fuchsová. „Být na vzduchu ...

3. Února 2016
BASKETBALOVÉ NADĚJE
 Opět pro vás máme foto pozdravy z Kempu basketbalových nadějí. Tentokrát pro ...

15. Října 2015
ČTI DOMA WWW.CTIDOMA.CZ
Sport mi dal vůli vstát a pokračovat, když jsem padla na hubu,“ rozhovor s ...

19. Června 2015
Jiří Novotný
Atletické tréninky s Helenou Fuchsovou 

4. Sprna 2015
HOKEJOVÝ SEMINÁŘ NYMBURK
Rozhodčí se učili i od stříbrné atletky04.08.2015, 13:20 | ČSLHI letos se ...

2. Dubna 2015
Trénink Tadeáš Hejda
Trénink s tadeášem Hejdou   https://youtu.be/bQKyhA5-N78

26. Září 2014
ZDRAVÍ KTERÉ CHUTNÁ
Cesta od začátku pronikání do tajů moudrostičínské dietetiky až k servírování ...

26. Září 2014
DOVOLENÁ -OSTROV GOZO
DOVOLENÁ NA GOZU BYLA FANTASTICKÁ A ZDE JE PÁR INFORMACÍ O OSTROVĚ Gozo, ...

3. Července 2014
Triatlon ME Rakousko
http://www.youtube.com/watch?v=Aq_pQFzrcN4&feature=em-upload_owner   ...

26. Prosince 2012
Pachelbel Canon in D Major fantastic version, classical music ...
    Nádherná skladba pro Vás k poslechu. Tato skladbu mám moc ...

27. Února 2014
VÝŽIVA PODLE 5 PRVKŮ
PĚT ELEMENTŮ Energetický kruh života a prevence zdraví, podle tradiční čínské ...

12. Února 2014
NOČNÍ MIKROFORUM
 NOČNÍ MIKROFORUM -ROZHOVOR    POKUD MÁTE CHUŤ SI POSLECHNOIT POVÍDÁNÍ ...

8. Října 2013
HRUDNÍ A BEDERNÍ PÁTEŘ A SOUVISLOSTI S BOLESTMI
HRUDNÍ PÁTEŘ A SOUVISLOSTI BOLESTÍ   Obratel TH 1 -- bolesti brnění v ...

25. Září 2013
KRČNÍ PÁTEŘ
  KAŽDÝ DEN ZDE NAPÍŠI SOUVISLOTI NEMOCÍ U KRČNÍ , HRUDNÍ A BEDERNÍ PÁTEŘE    ...

30. Března 2013
GAIA -HOME DESIGN
MĚLA JSEM TU ČEST POMOCI JEDNÉ ZAJÍMAVÉ ŽENĚ, KTERÁ JE ZNÁMÁ JAKO HOME ...

14. Března 2013
ANALOGIE ANEB OBDOBY V ČÁSTECH TĚLA
ANALOGIE NEBOLI OBDOBY V ČÁSTECH TĚLA   ORGÁNY MAJÍ ANALOGICKÉ ...

8. Října 2012
Naslouchej svému tělu
  Proč naslouchat svému tělu?   Naučíme se správně poznávat co ...

7. Sprna 2012
OH 2000 Sydney
 Takto vypadal můj běh na OH v Sydney-připravovala jsem se na 400 m a jelikož ...

24. Března 2012
Posturální a fázicky systém
vztah posturáiního a fázického systému Důsledky svalové nerovnováhy - kloubní ...

  • Titulní strana
  • Biografie
  • Týdeník
  • Služby
  • Galerie
  • Partneři
  • E-shop
  • Objednejte se
  • Kontakty
  • ZDRAVÍ KTERÉ CHUTNÁ

    Cesta od začátku pronikání do tajů moudrosti
    čínské dietetiky až k servírování připraveného
    pokrmu je zcela přirozeně lemována zprvu
    studijním nadšením a následným rozčarováním
    a často i bezradností při samotném sestavování
    a přípravě vhodného menu. Přestože čínská
    dietetika stanovuje spíše doporučení nežli přísné zákazy, je
    zřejmé, že pro naši populaci je vhodné omezení přílišného
    množství bílé mouky, mléčných výrobků, sladkostí a častého
    smažení. Mnozí lidé si stále nedovedou představit vaření a
    stravování bez těchto potravin a při prvním setkání se zcela
    novými chutěmi v podobě tofu, misa, pohanky nebo slzovky
    se jejich přesvědčení neopustit zaběhnutý model spíše utuží.
    Proto se mojí každodenní snahou stalo vytváření receptur
    vhodných pro široké spektrum strávníků, od malých dětí až
    po upracované muže, sestavených z dostupných surovin,
    v ideálním případě místních či domácích. Postupně do
    nich zapracovávám nové postupy přípravy a chutě při
    respektování a obdivu ke všem dosavadním informacím
    načerpaných během studia TČM. Cílem je usnadnit a
    zpříjemnit zvláště nejnáročnější období začátků všem
    studentům, začínajícím terapeutům či pacientům, aby
    se i příprava pokrmů stala činností harmonickou a čistá
    energie se přenesla k prostřenému stolu.
    Šíření celospolečenského povědomí o TČM a vyvracení
    určitých pověr prostřednictvím kuchyně je cestou
    nesmírně příjemnou.
    Recepty neobsahují velké množství surovin z důvodu
    volnosti úpravy dle potřeb jednotlivce.
    Podzim
    V podzimním období je vhodné rozhojňovat tekutiny plic a
    lehce kyselou a svírající chutí uzavírat póry před chladem.
    U zimomřivých osob (yangxu) více zahříváme a posilujeme
    jang s použitím zahřívajícího a lehce pálivého koření. U
    osob s nadbytkem horka je vhodné odstraňovat zbytky
    vlhka a horka z organizmu.
    Zima
    Během zimy posilujeme jang, zvláště jang ledvin, a chráníme se před prochlazením.
    Vhodné je pečení masa i zeleniny. U osob s prázdnotou jin vyživujeme esenci ledvin.
    Vhodné jsou dlouho vařené pokrmy z luštěnin, ryb, kostí.
    Podzimní recepty
    Podzimní snídaně
    (vhodná na pročištění plic před nástupem chladného a suchého vzduchu a před
    zanořením qi do hlubších vrstev organizmu, při větším množství hlenu lépe dlouhozrnná
    rýže)
    Potřebujeme: kulatozrnnou rýži, ředkvičky (či bílou ředkev), čerstvé žampióny, nať
    petržele – hladké, máslo, pár kapek citronové šťávy, nastrouhaný křen, sůl.
    Postup: Předem si uvaříme rýži bez soli. Čerstvé žampióny pokrájíme na větší dílky,
    vložíme do pánve s nepřilnavým povrchem na maličké množství rozpuštěného másla a
    rychle a krátce orestujeme, přihodíme pokrájené ředkvičky, zasypeme petrželovou natí a
    rychle vmícháme teplou rýži, jen krátce necháme přejít teplem, odstavíme a dochutíme
    solí a citronovou šťávou. Na talíři posypeme strouhaným křenem (vynecháme při
    horkosti žaludku).
    Rozbor dle TČM:
    Kulatozrnná rýže – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek, plíce.
    Účinky: posiluje slezinu a plíce, harmonizuje žaludek, doplňuje qi.
    Ředkev (ředkvičky) – svěží povahy, pálivé a sladké chuti, tropismus – plíce, žaludek.
    Účinky: pročišťuje horko, přeměňuje hlen, doplňuje tekutiny, pomáhá trávit potravu.
    Žampión – svěží povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek, plíce.
    Účinky: zvlhčuje sucho, přeměňuje hlen (suchý kašel), zpevňuje slezinu, doplňuje qi.
    Nať petržele – slabě teplé povahy, pálivé, hořké a slané chuti, tropismus – nedohledán.
    Účinky: podporuje trávení, podporuje močení, vysouší vlhkost.
    Citron – chladné povahy, kyselé chuti, tropismus – žaludek, játra, plíce.
    Účinky: pročišťuje letní vedro, rodí tekutiny, harmonizuje žaludek, přeměňuje horký
    hlen.
    Dýňová polévka se slzovkou a houbami shitake

    Potřebujeme: dýni hokaido, 2 malé mrkve, 1 cibuli, 5 malých brambor, slzovku, houby
    shitake, kopr, sůl, olej nebo kousek másla.
    Postup: Houby namočíme do vařící vody, než se nám uvaří zelenina. Dýni rozkrojíme,
    vyjmeme vnitřek s jádry, oloupeme a vložíme do hrnce, přidáme očištěné mrkve,
    brambory, cibuli zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka. Zvlášť si uvaříme slzovku
    (cca 50 minut). Směs zeleniny rozmixujeme dohladka. Polévku
    osolíme, houby rozkrájíme na plátky a vaříme v rozmixované
    polévce cca 15 minut, přidáme vařenou slzovku, pokrájený
    čerstvý kopr, rozpustíme kousek másla nebo zakápneme
    olejem za studena lisovaným, můžeme dochutit octem. Pro
    zesílení chuti případně použijeme místo vody zeleninový či
    masový vývar. Při podávání jako hlavní jídlo můžeme přidat
    „ztracené“ vejce.
    Rozbor dle TČM:
    Dýně (oranžová) – teplé povahy, sladké chuti, tropismus –
    slezina, žaludek.
    Účinky: doplňuje slezinu a žaludek, přeměňuje hlen.
    Shitake – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina,
    žaludek.
    Účinky: zpevňuje slezinu, doplňuje qi; syrová – rodí tekutiny,
    sušená – více zpevní, nerodí tekutiny.
    Mrkev – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina,
    játra, plíce.
    Účinky: doplňuje játra, zlepšuje zrak, tráví potravu, zpevňuje
    slezinu, zastavuje kašel.
    Cibule – teplé povahy, ostré a hořké chuti (vařením sládne),
    tropismus – plíce, žaludek, tlusté střevo. Účinky: posiluje jang,
    přeměňuje hlen, stahuje qi, podporuje qi střev.
    Brambory – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina,
    žaludek. Účinky: doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče.
    Slzovka – svěží povahy, sladké a fádní chuti, tropismus – slezina,
    žaludek, plíce.
    Účinky: zpevňuje slezinu, odstraňuje vnější i vnitřní vlhkost,
    pročistí horkost.
    Kopr – teplé povahy, pálivé chuti, tropismus – slezina, ledviny,
    žaludek.
    Účinky: zahřívá jang, rozptyluje chlad, rozhýbává stagnující qi.
    Sůl – chladné povahy, slané chuti, tropismus – ledviny, močový
    měchýř. Účinky: změkčuje tvrdé, pročistí horko, útočí spodem.
    Dušené vepřové maso s míchanými bramborami a
    paprikovou omáčkou
    (jednoduché, složené z běžně používaných potravin, vhodné
    pro osoby s yinxu, masa použijeme malé množství)
    Potřebujeme: kvalitní libové vepřové maso (vepřová panenka,
    plec, kotleta), cibule, pár kapek oleje, drcený kmín, sůl, škrob
    nebo celozrnnou mouku na zahuštění, brambory, kousek
    másla, kmín, salát rukola, červené kapie, cibule, rajčata (méně),
    sůl, pepř, trošku třtinového cukru, koření nebo čerstvé bylinky
    dle chuti a vyvažování (oregano, bazalka, česnek, koriandr,
    kardamom, římský kmín).
    Postup: Maso a cibuli nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce
    s pár kapkami oleje a zahřejeme (příliš nerestujeme – zátěž
    pro trávení), osolíme, posypeme drceným kmínem a pod
    pokličkou dusíme doměkka. Šťávu zahustíme škrobem nebo
    celozrnnou moukou a mírně povaříme (štávy by mělo být jen
    trošku). Brambory uvaříme s kmínem doměkka, promícháme
    s kouskem másla a opranou rukolou (promícháváme až těsně
    před podáváním, aby rukola neztratila pikantní chuť).
    V malém kastrůlku rozvaříme doměkka pokrájenou cibuli, najemno pokrájené kapie,
    lehce osladíme, přidáme rozkrájená oloupaná zralá rajčata a opět delší dobu dusíme
    pod pokličkou. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky – sušené již dříve, čerstvé až do
    hotové omáčky před podáváním.
    Rozbor dle TČM:
    Vepřové maso – neutrální povahy, sladké a slané chuti, tropismus – plíce, slezina,
    játra.
    Účinky: doplňuje jin a krev, zvlhčuje sucho.
    Cibule – teplé povahy, ostré a hořké chuti (vařením sládne), tropismus – plíce,
    žaludek, tl. střevo. Účinky: posiluje jang, přeměňuje hlen, stahuje qi, podporuje qi
    střev.
    Brambory – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek. Účinky:
    doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče.
    Rukola – neutrální až chladivé povahy, pálivé chuti, tropismus – nedohledán. Účinky:
    stimuluje chuť k jídlu
    Červená kapie – vlastnosti se nepodařilo dohledat
    Rajče – svěží povahy, sladké a kyselé chuti, tropismus – žaludek, játra. Účinky:
    pročišťuje horko, rodí tekutiny, vyživuje krev, chladí krev.
    Cukr hnědý – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek. Účinky:
    doplňuje slezinu, zastavuje křeče v břiše.
    Kmín – mírně teplé povahy, lehce pálivé chuti, tropismus – ledviny, žaludek.
    Účinky: posiluje slezinu a žaludek, odstraňuje vítr a chlad, utišuje bolest břicha z
    chladu.
    Kardamom – teplé povahy, pálivé chuti, tropismus – slezina, žaludek, plíce.
    Účinky: rozhýbává qi, přeměňuje vlhkost, zahřívá střed.
    Česnek – teplé povahy, ostré a sladké chuti, tropismus – plíce, játra, slezina, žaludek.
    Účinky: zahřívá střed, posiluje žaludek, tráví potravu.
    Černý pepř – horké povahy, pálivé chuti, tropismus – žaludek, tlusté střevo. Účinky:
    zahřívá střední ohniště, zastavuje bolest, spouští qi dolů, přeměňuje hleny.
    Zimní recepty
    Pečené krůtí maso se šípkovou omáčkou
    (pro zimní doplňování organismu, nevhodné při akutním onemocnění)
    Potřebujeme: krůtí maso bez kosti i s kostí, bez kůže, cibule, maličká mrkev, kousek
    celeru, koncentrovaný odvar ze šípků, trošku rajského protlaku, skořice, hřebíček,
    bobkový list, jáhlová mouka, sůl, pepř.
    Postup: Šípky vlastnoručně nasbíráme, pro léčebné účinky je důležité odstranit
    vnitřní semínka a chloupky, usušíme, přes noc namočíme do studené vody, aby byly
    ponořené, ráno povaříme cca 30 minut, rozmačkáme a necháme znovu louhovat cca
    2 hodiny, poté přecedíme přes plátýnko, vymačkáme. Do pekáče s pokličkou vložíme
    omyté maso, pokrájenou mrkev, cibuli, celer, posolíme a dáme rychle zatáhnout
    pod gril (bez pokličky), nepřipálíme!Ppoté zalijeme šípkovým odvarem, přidáme
    bobkový list, několik hřebíčků a pod pokličkou zvolna pečeme do změknutí. Maso
    opatrně vyjmeme, vylovíme celé koření, zeleninu rozmixujeme, přilijeme maličko
    rajského protlaku, zahustíme jáhlovou moukou, povaříme do hladka, dochutíme
    skořicí, solí, pepřem. Podáváme s přílohou dle chuti.
    Rozbor dle TČM:
    Krůtí maso – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek, ledviny.
    Účinky: zahřívá střed, posiluje slezinu, žaludek a ledviny, doplňuje qi a krev, doplňuje
    esenci.
    Cibule – teplé povahy, ostré a hořké chuti (vařením sládne), tropismus – plíce,
    žaludek, tlusté střevo.
    Účinky: posiluje jang, přeměňuje hlen, stahuje qi, podporuje qi střev.
    ZDRAVÍ KTERÉ CHUTNÁ
    Ženšen
    Časopis Komory Tradiční čínské medicíny 2/2013
    36
    Mrkev – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina,
    játra, plíce. Účinky: doplňuje játra, zlepšuje zrak, tráví
    potravu, zpevňuje slezinu, zastavuje kašel.
    Celer – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – plíce,
    žaludek, slezina, ledviny. Účinky: posiluje slezinu, vyživuje
    žaludek, hojí ledviny, zmírňuje bolesti hlavy větrného
    původu.
    Šípky – neutrální povahy, kyselé a zadrhávající chuti,
    tropismus – slezina, ledviny, močový měchýř. Účinky:
    zpevňují esenci, stahují moč, zdrsňují střeva, zastavují
    průjem.
    Rajče – svěží povahy, sladké a kyselé chuti, tropismus
    – žaludek, játra. Účinky: pročišťuje horko, rodí tekutiny,
    vyživuje krev, chladí krev.
    Jáhly – svěží povahy, sladké a slané chuti, tropismus –
    slezina, žaludek, ledviny. Účinky: posilují slezinu a ledviny,
    zastavují žízeň, odvádí vlhkost.
    Skořice – horké povahy, pálivé a sladké chuti, tropismus –
    srdce, ledviny, játra, slezina.
    Účinky: doplňuje mingmenhuo, zahřívá slezinu, rozptyluje
    chlad, zahřívá a podporuje tvorbu qi a krve.
    Hřebíček – teplé povahy, pálivé chuti, tropismus – slezina,
    žaludek, ledviny.
    Účinky: zahřívá střední ohniště a ledviny, posiluje jang.
    Bobkový list – teplé povahy, pálivé chuti, tropismus – plíce,
    slezina, tlusté střevo, žaludek.
    Účinky: Rozhýbává qi, rozptyluje vlhkost, brání stagnaci
    potravy.
    Sůl – chladné povahy, slané chuti, tropismus – ledviny,
    močový měchýř.
    Účinky: změkčuje tvrdé, pročistí horko, útočí spodem.
    Černý pepř – horké povahy, pálivé chuti, tropismus –
    žaludek, tlusté střevo. Účinky: zahřívá střední ohniště,
    zastavuje bolest, spouští qi dolů, přeměňuje hleny.
    Vánoční dezert z exotického ovoce pro uvolnění emocí
    (vhodné pro celoroční workoholiky, pojídat v teple u krbu,
    nevhodné pro emocionálně nevyrovnané osoby, nevhodné
    pro zimomřivé, vhodné pouze výjimečně na Vánoce, jinak
    pozor na zimu)
    Potřebujeme: ananas, červený grep, ječný či pšeničný
    kuskus (nebo bulgur), sušené datle, čerstvé nebo sušené
    fíky, kousek másla, tmavý třtinový cukr, kokosový krém,
    vlašské ořechy, mletou skořici, med.
    Postup: Kuskus či bulgur připravíme dle návodu. Na hlubší
    pánvi s keramickým povrchem rozehřejeme máslo (i ghi),
    přidáme na malé kousky nakrájené datle a fíky, restujeme
    do růžova. Ananas očistíme a nakrájíme na 1 cm kolečka,
    střed opatrně vykrojíme, mírně posypeme tmavým cukrem
    a na grilu rozpečeme, až začne mírně hnědnout. Grep
    oloupeme včetně jemné bílé blány a opatrně jednotlivé
    dílky rozpůlíme, unikající šťávu zachytíme na talířek. Do
    pánve vmícháme kuskus, prohřejeme a opatrně vmícháme
    dílky grepu i se šťávou.
    Servírujeme na jednotlivá kolečka ananasu, ozdobíme lžičkou kokosového krému a
    rozdrcenými ořechy, skořicí, případně přelijeme medem.
    Rozbor dle TČM:
    Ječmen – svěží povahy, sladké a slané chuti, tropismus – slezina, žaludek, močový
    měchýř.
    Účinky: posiluje slezinu, harmonizuje žaludek, utišuje žízeň, rodí tekutiny, odvádí
    vlhkost.
    Pšenice – svěží povahy, sladké a slané chuti, tropismus – srdce, slezina, ledviny.
    Účinky: vyživuje srdce, posiluje slezinu, utišuje ducha, vyživuje jin.
    Ananas – svěží povahy, sladké, lehce kyselé chuti, tropismus – žaludek, močový měchýř.
    Účinky: zvlhčuje sucho, rodí tekutiny, odvádí vlhkost. (grilování sníží ochlazující povahu)
    Grep – chladné povahy, sladké a kyselé chuti, tropismus – žaludek, plíce.
    Účinky: zvlhčuje suchost, rodí tekutiny, přeměňuje hlen, tráví potravu.
    Fíky – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, plíce, tlusté střevo.
    Účinky: doplňují slezinu, tráví potravu, doplňují qi a krev, zvlhčují střeva.
    Kokosové mléko – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – žaludek, srdce, tlusté
    střevo.
    Účinky: doplňuje qi a krev, zastavuje krvácení z qixu.
    Datle – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – nedohledán.
    Účinky: zahřívají střední ohniště, prospívají qi, tiší kašel, posilují trávení.
    Skořice – horké povahy, pálivé a sladké chuti, tropismus – srdce, ledviny, játra, slezina.
    Účinky: doplňuje mingmenhuo, zahřívá slezinu, rozptyluje chlad, zahřívá a podporuje
    tvorbu qi a krve.
    Vlašské ořechy – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – ledviny, plíce, tlusté střevo.
    Účinky: doplňují esenci ledvin, utišují dušnost, zvlhčují střeva.
    Med – neutrální povahy, sladké chuti, tropismus – plíce, slezina, tlusté střevo.
    Účinky: doplňuje střed, zastavuje křeče, zvlhčuje plíce a střeva.
    Cukr hnědý – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – slezina, žaludek.
    Účinky: doplňuje slezinu, zastavuje křeče v břiše.
    Rychlé nepečené vánoční cukroví
    Potřebujeme: sušené datle, loupané celé mandle, vlašské ořechy, případně kvalitní
    hořkou čokoládu.
    Postup: Datle podélně rozřízneme a opatrně vyjmeme pecku, vložíme celou loupanou
    mandli nebo polovinu vlašského ořechu a položíme jednotlivě do cukrářských košíčků.
    Případně můžeme polovinu plněné datle smočit v roztavené čokoládě a nechat
    ztuhnout.
    Rozbor dle TČM:
    Datle – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – nedohledán.
    Účinky: zahřívají střední ohniště, prospívají qi, tiší kašel, posilují trávení.
    Mandle – lehce teplé povahy, sladké chuti, tropismus – plíce, tlusté střevo.
    Účinky: zastavují kašel, zvlhčují střeva, utišují dušnost.
    Vlašské ořechy – teplé povahy, sladké chuti, tropismus – ledviny, plíce, tlusté střevo.
    Účinky: doplňují esenci ledvin, utišují dušnost, zvlhčují střeva.
    Čokoláda – teplé povahy, sladké a hořké chuti, tropismus – nedohledán.
    Účinky: zahřívá jang, posiluje organismus, stimuluje mysl.
    Citace:
    Přednášky TCM Institut, Praha,

    CarollinumBotanicusZlaté ručičkyVertigoSaminaAteliér ImpalaSTYLEnew.czRestaurace Historie Atletika t‡bor Diplomatick‡ akademie fitoneacademy jeunesse uchuranu atp martin vojacek fajnviktoria skola treneru