Helena Fuchsová, rozená Helena Dziurová (3. června 1965 v Táboře) je bývalá česká sportovkyně-atletka, běžkyně, která se nejvíce proslavila na tratích v běhu na 400 a 800 metrů. Závodila za PSK Olymp Praha.

13. Září 2017
Kurz zdravotní tělesné výchovy
Instruktor zdravotní tělesné výchovyTermín kurzu na rok 2017:21.10. - 29.10. + ...

13. Září 2017
HESU KEMP
Sportovní kemp HESU podzim: 19. - 22. 10. 2017Čt, Říj 19, 201715:00  Ne, Říj ...

13. Září 2017
tréninky dětí
 v pondělí tréninky dětí atletika          v úterý ...

17. Července 2017
NĚCO MÁLO O MĚ NAPSALI
Helena FuchsováTOPICS:Helena Fuchsová; POSTED BY: ROSDAN NOVEMBER 3, 2015 ...

21. Června 2017
SETKÁNÍ V ČÁSLAVI
Setkání v Čáslavi s Lídou Formanovou a Naďou Koštovalovou naše štafeta ...

7. Června 2017
CAROLLINUM
  byla jsem pozvána na párty od firmy Carollinum, od Tamary Kotvalové ...

20. Května 2017
PAŘÍŽ MS V HOKEJI 2017/FOTKY
pár fotek z MS 2017 -neskutečný zážitek,  rozhodčí se stali mými přáteli , ...

3. Března 2017
VÝSTAVA V GALERII U ZLATÉHO KOHOUTA
VÝSTAVA GALERIE  U ZLATÉHO KOHOUTA 5.3. OD 17.00 VYSTAVUJI ZDE 3 OBRAZY  ...

27. Ledna 2017
GAIA CERVIKEL
moje kamarádka je z Turecka , z Istanbulu a pravidelně dojíždí na rehabilitaci ...

25. Ledna 2017
Beseda s Helenou Fuchsovou
         Ve středu dne 18. ledna 2017 si přijela do naší školy ...

20. Prosince 2016
HESU KEMP SUŠICE
   HESU KEMP V SUŠICI ŘÍJEN 2016     ...

3. Listopadu 2016
HALLELUJAH
   [OFFICIAL VIDEO] Hallelujah - Pentatonix A PENTATONIX CHRISTMAS OUT ...

14. Října 2016
POHÁDKA PRO EMU
 FILM  POHÁDKA PRO EMU A ZDE JE KLIP OD MICHALA HRŮZY     Michal ...

7. Dubna 2016
HOST DO DOMU
„Práce pošťačky mě bavila,“ říká olympionička Helena Fuchsová. „Být na vzduchu ...

15. Října 2015
ČTI DOMA WWW.CTIDOMA.CZ
Sport mi dal vůli vstát a pokračovat, když jsem padla na hubu,“ rozhovor s ...

19. Června 2015
Jiří Novotný
Atletické tréninky s Helenou Fuchsovou 

4. Sprna 2015
HOKEJOVÝ SEMINÁŘ NYMBURK
Rozhodčí se učili i od stříbrné atletky04.08.2015, 13:20 | ČSLHI letos se ...

2. Dubna 2015
Trénink Tadeáš Hejda
Trénink s tadeášem Hejdou   https://youtu.be/bQKyhA5-N78

26. Září 2014
ZDRAVÍ KTERÉ CHUTNÁ
Cesta od začátku pronikání do tajů moudrostičínské dietetiky až k servírování ...

26. Září 2014
DOVOLENÁ -OSTROV GOZO
DOVOLENÁ NA GOZU BYLA FANTASTICKÁ A ZDE JE PÁR INFORMACÍ O OSTROVĚ Gozo, ...

3. Července 2014
Triatlon ME Rakousko
http://www.youtube.com/watch?v=Aq_pQFzrcN4&feature=em-upload_owner   ...

26. Prosince 2012
Pachelbel Canon in D Major fantastic version, classical music ...
    Nádherná skladba pro Vás k poslechu. Tato skladbu mám moc ...

27. Února 2014
VÝŽIVA PODLE 5 PRVKŮ
PĚT ELEMENTŮ Energetický kruh života a prevence zdraví, podle tradiční čínské ...

8. Října 2013
HRUDNÍ A BEDERNÍ PÁTEŘ A SOUVISLOSTI S BOLESTMI
HRUDNÍ PÁTEŘ A SOUVISLOSTI BOLESTÍ   Obratel TH 1 -- bolesti brnění v ...

25. Září 2013
KRČNÍ PÁTEŘ
  KAŽDÝ DEN ZDE NAPÍŠI SOUVISLOTI NEMOCÍ U KRČNÍ , HRUDNÍ A BEDERNÍ PÁTEŘE    ...

30. Března 2013
GAIA -HOME DESIGN
MĚLA JSEM TU ČEST POMOCI JEDNÉ ZAJÍMAVÉ ŽENĚ, KTERÁ JE ZNÁMÁ JAKO HOME ...

14. Března 2013
ANALOGIE ANEB OBDOBY V ČÁSTECH TĚLA
ANALOGIE NEBOLI OBDOBY V ČÁSTECH TĚLA   ORGÁNY MAJÍ ANALOGICKÉ ...

17. Července 2012
Rozhovor do WHO IS WHO
Zde si m ůžete přečíst rozhovor  se mnou ve WHO IS WHO      ...

24. Března 2012
Kyselé prostředí v organismu
« zpět Jak udržet kyselé a zásadité látky v těle v rovnováze POKUD NEJSI ...

24. Března 2012
Posturální a fázicky systém
vztah posturáiního a fázického systému Důsledky svalové nerovnováhy - kloubní ...

  • Titulní strana
  • Biografie
  • Týdeník
  • Služby
  • Galerie
  • Partneři
  • E-shop
  • Objednejte se
  • Kontakty
  • Cesta: HF » Týdeník » 1/1/2014 » «zpět

  • 3/2011
  • 4/2011
  • 10/2011
  • 3/2012
  • 12/2012
  • 12/13/2012
  • 2/2013
  • 3/2013
  • 4/2013
  • 5/2013
  • 6/2013
  • 7/2013
  • 1/1/2014
  • 3Ú2014
  • 4/2014
  • 5/2014
  • 6/2014
  • 2/2015
  • 3/2015
  • 4/2015
  • 5/2015
  • 3/2016
  • 1/2017
  • 1/1/2014

    Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme dobře. Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním! Již z tohoto vyplývá, že pokud je člověk po jídle unaven, ospalý, nafouknutý a s pocitem tíhy v břiše, tak toto jídlo nebylo pro něho to pravé ořechové či že jeho zažívací trakt není v pořádku. Za trávení totiž odpovídá (dle čínské medicíny) hlavně dráha žaludku a sleziny. Dráha sleziny je vůbec nejdůležitější v produkci životodárné energie QI a krve, které pak rozesílá do všech ostatních orgánů a okrsků našeho těla a zároveň přebytky této potravní esence ukládá do rezervy na horší časy a to do dráhy ledvin. Naopak, v případě oslabené dráhy sleziny (kupř. v důsledku nevhodné stravy) jsou na pomoc trávení povoláni (jako blaničtí rytíři) rezervy z dráhy ledvin a celkový energetický potenciál organismu tak postupně klesá a úměrně tomu i kvalita života. K tomu, aby dráha sleziny mohla úspěšně plnit svoji funkci, potřebuje tzv. vnitřní sucho, tzn. že jídla, která přinášejí tzv. vlhko do organismu (uvedeny dále), oslabují trávení. Tyto jídla totiž způsobují bažinatý terén, ve kterém se správná funkce dráhy sleziny doslova "utopí". V tomto terénu se pak daří i různým mikrobům, virům a plísním a začarovaný kruh jest dokonán. 

    Jídla, která nejvíce zatěžují dráhu sleziny, neboť přinášejí nadměrné vlhko, chlad a horko do organismu, jsou tato:

    • veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády, bílý chléba bílé pečivo, vaječné těstoviny)
    • veškeré výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo...)
    • veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky...)
    • veškerá syrová zelenina a ovoce
    • veškeré chladné a sladké nápoje, zmrzlina

    Neznamená to však naprostý zákaz jídel z této skupiny, pouze jejich omezení v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a tedy i zdravý. 

    Jídla, která posilují dráhu sleziny, neboť vyživují energii a krev a vylučují nadměrné vlhko, horko a chlad z organismu, jsou tato:

    • veškeré obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice, oves, kroupy…)
    • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója...)
    • koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)
    • veškerá vařená, dušená a napařovaná jídla (maso - hlavně bílé, ryby, drůbež, zelenina - hlavně mrkev a dýně, nejlépe oranžová Hokaido)
    • polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty...)
    • tykvová zelenina (cuketa, dýně...)
    • veškerá jídla neutrální, nevýrazné chuti

    Zdá se vám to nemožné se takto zdravě v Čechách stravovat? Stačí navštívit nejbližší prodejnu zdravé výživy či vegetariánskou restauraci a vaše srdce jistě zaplesá nad nabídkou biopotravin, o nichž jste dříve neměli ani ponětí. Znovu zdůrazňuji, že jde jen o to více se o tuto problematiku zajímat a nenechat se odradit či znechutit tzv. českými jedlíky ze svého okolí. Koneckonců toto jsou jen všeobecná doporučení, nejedná se o žádnou univerzální a jedině správnou dietu, vždy je vše individuální - co vyhovuje jednomu, nemusí též vyhovovat druhému. Každý si musí vysledovat svůj jídelníček sám a naučit se vycítit jakýmsi šestým smyslem, co mu prospívá a co ne. K tomu slouží i tato doporučení, která jsou vysledována čínskými lékaři po tisíciletí. Číňané si nepřejí žádnou askezi, nic nezakazují ani neupřednostňují, jen doporučují tak, aby vše bylo ku prospěchu člověka. Proto i jejich zákonitosti jsou zcela logické, kupř. v zimě by se mělo jíst více masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase více ovoce a zeleniny, které organismus ochlazuje apod. 

    Ideální jídelníček

    by měl (dle zásad čínské medicíny) vypadat následovně:


    Ráno: je nejdůležitějším pro dráhu sleziny a tedy i pro jídlo. VŽDY by měl člověk snídat a to pokud možno ve stejnou hodinu, ne ve spěchu a měl by si udělat na jídlo čas. Po ránu se doporučuje vždy teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše (nebo vařené obilné vločky či polenta) se skořicí a dušeným ovocem (nebo rozinkami či kompotem), event. se zeleninou, čerstvými bylinkami a houbami, uvařená ve vodě a předtím 3x spařená vodou (200g jáhel), která dokonale zasytí, je dietní a navíc perfektně posílí slezinu a vysuší nahromaděné vlhko v organismu. Člověk se pak cítí lehký, plný elánu a s radostí vyráží do nového dne vstříc novým zážitkům. Během několika dní se vytrácí nutkavá chuť na sladké a po několika týdnech zmizí i nadváha! K zapití je vhodná meltová káva či žitovka. Pro milovníky masa je možno posnídat i polévku z drůbeže, doplněnou zeleninou nebo jáhly s přikusováním knackebrotu bez kvasnic (Wasa) či tzv. pěnového chleba. 

    Poledne: po syté snídani až tak velký hlad v poledne již není a proto je možno zvolit kupř. jen lehký zeleninový sendvič či zeleninové rizoto z celozrnné rýže či dušené maso se zeleninou a mrkví 

    Večer: pokud možno opět v pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18.00 hod.) se doporučují kupř. celozrnné bezvaječné nudle se zeleninou a houbami či tofu. Kolem 20.00 hod je možno si dopřát trochu přirozeně sladkého na dobrou klidnou noc jako jsou kupř. sušené nesířené rozinky, meruňky, fíky, kokosové plátky apod. 

    Po celý den je vhodné popíjet (dle žízně) slabý zelený čaj LUNG JING (Dračí studna), který vylučuje škodlivé zplodiny z organismu, čímž snižuje překyselení organismu. Toto překyselení je produktem špatného trávení či nekvalitní stravy (jednostranné, zatěžující, nadměrné - sladkosti, bílé pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, konzervy, grilovaná, smažená a pečená masa apod.) a vytváří veškeré předpoklady ke vzniku již zmíněného bažinatého podhoubí, které působí přímo destruktivně na veškerý organismus a je příčinou celé řady nemocí (zánětů, nádorů, chronických a opakovaných nemocí atd.). V případě těchto trávicích a zažívacích potíží (včetně obezity) je zapotřebí změnit svoji životosprávu dle výše uvedeného jídelníčku. Pokud se problémy upraví, je vhodné i nadále se stravovat dle zásad správné výživy, kupř. metodou dělené stravy. (Více v knize U. Summové: Velká kuchařka dělené stravy - nakl. Euromédia). 

    Strava by měla být střídmá, pestrá a pravidelná.

    Měli bychom jíst tak dobře, aby se nám i dobře žilo. Jídlo by mělo být vždy požitkem, prožitkem a přinášet radost. Nechť na to nikdy při svých gurmánských výletech a spanilých jízdách po jídelních lístcích nezapomínejte! 


    Vysvětlení k tabulce VÝŽIVA PODLE 5 ELEMENTŮ: 

    V prvé řadě strava musí býti chutná, zdravá a stravitelná ! 

    Horké potraviny chrání před chladem, proto by se měly užívat převážně v zimě.
    Teplé potraviny zvyšují aktivitu, nejlépe zeleninové polévky či dlouho vařené vývary z masa.
    Neutrální potraviny dodávají energii ČCHI, hlavně obiloviny a luštěniny.
    Osvěžující potraviny napomáhají tvorbě krve, hlavně zelenina a ovoce.
    Studené potraviny chrání před horkem, proto by se měly užívat převážně v létě.

    V oblasti, v níž člověk žije, rostou přesně ty potraviny, které v danou roční dobu člověk potřebuje! 

     

    DŘEVOpotraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na jaře.
    OHEŇpotraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v létě.
    ZEMĚpotraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v pozdním létě a v mezidobích tzv. DOJO (viz tabulkový roční cyklus).
    KOVpotraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na podzim
    VODApotraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v zimě.

     

    Ideální strava by měla v sobě obsahovat potraviny od každého z 5 elementů, jen tak může býti pestrá a zdravá. Nejlépe je však vybírat vždy ze skupin neutrálních, event. teplých či osvěžujících, aby tak nedocházelo k narušení trávení, jako se to děje při požití jídel z extrémních skupin horkých či studených potravin. 

    Zdravý člověk, který si chce nadále udržet své zdraví, by se měl stravovat hlavně z jídel neutrálních a event. teplých a osvěžujících.
    Člověk horkého typu (horkokrevný, červený v obličeji, rychle mluvící, aktivní atd.) by si měl vybírat potraviny převážně ze skupin studených, osvěžujících a neutrálních potravin.
    Člověk studeného typu (zimomřivý, bledý, pomalu mluví se slabým hlasem, pasivní atd.) by si naopak měl zvolit potraviny potraviny ze skupiny horkých, teplých a neutrálních jídel. 

    Dlouholeté zkušenosti starých Číňanů v oblasti stravování potvrzují, že jednoduché principy se osvědčily a jsou funkční i dnes. 

    Žádné tabulky ani návody vám neřeknou, co je pro vás opravdu dobré. Toto je schopno jen vaše tělo, které je úžasná laboratoř, plná nekonečných pochodů. Naučte se naslouchat sami sobě a poznáte, co opravdu potřebujete.

    PrvekHorkéTepléNeutrálníOsvěžujícíStudené

    Dřevo

    kyselá chuť, vede dovnitř a dolů, uchovává šťávy
     obilí: zelené zrno;
    ovoce: granátové jablko, švestka(čerstvý)
    maso: slepice;
    bylinky/koření:ocet, petržel;
    nápoje: třešňová šťáva
    obilí: bulgur, kuskus, špalda;
    ovoce: ostružina, malina;
    ostatní: kvasnice;
    nápoje: šípkový čaj;
    obilí: pšenice
    zelenina: výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí, výhonky sóji;
    ovoce: kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň, mandarinka, pomeranč, angrešt, borůvka
    maso: kachna
    mléčné výrobky:tvaroh, sražené mléko, čerstvý sýr, kefír, kyselé mléko, kyselá smetana
    nápoje: chlebový nápoj, šampaňské, ibiškový čaj, slézový čaj, meduňkový čaj, sekt, bílé víno, pšeničné pivo
    obilí: pšeničné klíčky, pšeničné výhonky;
    zelenina/saláty:výhonky fazole, mungo, šťovík, rajče;
    ovoce: ananas, kiwi, rebarbora, citron;
    mléčné výrobky:jogurt
    PrvekHorkéTepléNeutrálníOsvěžujícíStudené

    Oheň

    hořká chuť, vede dolů, povzbuzuje transformaci
    maso: beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaného masa;
    nápoje: hořký likér, koňak, svařené víno
    zelenina:růžičková kapusta;
    mléčné výrobky:ovčí sýr, kozí sýr, kozí mléko
    bylinky/koření:bazalka (čerstvý), saturejka (čerstvý), kakao, kurkuma, mák, oregano (čerstvý), červená paprika, majoránka (čerstvý), tymián (čerstvý), jalovec;
    nápoje: obilná káva, káva, červené víno
    obilí: amarant, quinoa, žito;
    zelenina/saláty:kopřiva, ledový salát, endivie, polní salát, červená řepa;
    nápoje: čaj bancha, pu-er, tuo-cha, černý čaj obecně;
    obilí: pohanka
    zelenina/saláty:artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák, radischio, brukev;
    ovoce: bezinky, grapefruit, kdoule
    nápoje: staré pivo, zelený čaj, plzeňské, horká voda
     
    PrvekHorkéTepléNeutrálníOsvěžujícíStudené

    Země

    sladká chuť, rozprostřená do všech směrů, vyživuje a zvlhčuje
     obilí: sladká rýže;
    zelenina: fenikl, dýně, hokkaido, sladké brambory, smažená cibule;
    ovoce: meruňka (čerstvý/sušený), sladká třešeň, broskev, rozinka, korintka, sultánka;
    pokrmové oleje:olej z dýňových jader, řepkový a sojový olej;
    koření: skořice;
    ořechy: burský, kokosový, vlašský, piniová jádra;
    ostatní: jedlý kaštan, kokosové mléko;
    nápoje: feniklový čaj, portské, medovina, likér
    obilí: proso, polenta, kukuřičný klas;
    zelenina: zelené fazole, hrášek (čerstvý), dýně, mrkev, brambor, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kapusta kadeřavá;
    ovoce: datle (sušený), fíky (čerstvý/sušený), švestka (sušený);
    maso: hovězí;
    mléčné výrobky:máslo, kravské mléko;
    koření: šafrán, vanilka;
    sladidla: med, slad (všechny druhy), melasa, třtinový cukr;
    ořechy/semena:lístkový ořech, dýňové jádro, mandle, pistácie, sezam, slunečnicové jádro;
    ostatní: hlíva ústřičná, vejce, houba shiitake, lesní houba;
    nápoje: lékořicový čaj, šťáva z červených a bílých hroznů
    obilí: ječmen;
    zelenina: lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold, paprika, špenát, černý kořen, celer - hlíza, nať, cuketa;
    ovoce: sladké jablko, banán, hruška, hrozny červené/bílé;
    sojové výrobky:sojové mléko, tofu;
    mléčné výrobky:sladká smetana;
    pokrmové oleje:lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, olej z pšeničných klíčků;
    byliny: estragon (čerstvý);
    sladidla: sirup (všechny druhy);
    ořechy: kešu ořechy;
    ostatní: avokádo, žampion;
    nápoje: jablečná a hrušková šťáva, čaj z kukuřičných vlasů, čaj z pomerančového vlasu
    zelenina: salátová okurka;
    ovoce: žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun
    PrvekHorkéTepléNeutrálníOsvěžujícíStudené

    Kov

    ostrá chuť, vede vzhůru a ven, uvolňuje stagnaci
    maso: jelen;
    mléčné výrobky:plísňový sýr;
    koření: kayenský pepř, lusky a prášek chili, kari, zázvor (sušený), česnek, pepř, nové koření;
    nápoje:vysokoprocentní alkohol, yogi čaj
    obilí: oves;
    zelenina: jarní cibulka, pórek, křen, syrová cibule;
    maso: bažant, koroptev, srnec, diviký zajíc, divoké prase;
    nápoje: rýžové víno (saké);
    bylinky/koření:anýz, bazalka (sušený), pelyněk (sušený), saturejka (sušený), estragon (sušený), zázvor (čerstvý), kardamon, muškát, koriandr (čerstvý), kmín, masala, bobkový list, majoránka (sušený/čerstvý), hřebíček, oregáno (sušený), tymián (sušený), rozmarýn (sušený), pažitka (sušený/čerstvý), hořčice, lékořice (sušený/čerstvý), semena koriandru, kopr (sušený/čerstvý)
    obilí: rýže;
    zelenina: černá řeřicha;
    maso: husa, krůta, divoký králík, křepelka
    zelenina: řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev;
    maso: králík;
    bylinky: šalvěj;
    nápoje: mátový čaj
     
    PrvekHorkéTepléNeutrálníOsvěžujícíStudené

    Voda

    slaná chuť, vede do hloubky, zpevňuje kosti, uvlňuje stagnaci


    maso/uzeniny:salám, šunka - syrová, vařená, maso - uzené, nakládané, nasolené a sušené;
    mléčné výrobky:parmezán;
    ryby: úhoř, garnely (garnáty, krevety často označované jako krabi), humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňnák, ryby - všechny uzené druhy
    luštěniny: fazole aduki, hrášek (sušený), čočka, bob obecný, sojové boby (žluté, černé);
    ryby: okoun, pstruh, platýz, kapr, losos;
    maso: vepřové;
    ostatní: miso
    luštěniny: hrách, fazole mungo;
    plody moře:ústřice, sépie;
    ostatní: houba mu-er, olivy, švestka umeboši
    mořské řasy:hijiki, kombu, nori, wakame;
    plody moře:kaviár, krabi (živičichové mající kulatý krunýř a klepeta), rak, slávka jedlá;
    koření: sůl, sojová omáčka (tamari, shoyu);
    ostatní: agar-agar;
    nápoje: minerální voda, studená voda

    Mezi jednotlivými ročními obdobími zůstává cca 18 nezařazených dní. Jedná se o tzv. DOJO. V těchto dnech vládne element Země (slezina, žaludek) a harmonicky převádí jedno roční období do druhého. Toto období je neobyčejně vhodné k posílení sleziny a žaludku. Nejlepšími pomocníky budou potraviny elementu země a sladká a žlutá uhlohydrátová jídla.

     

     

     

     

     KNIHA TRADIČNÍ ČÍNSKÉ UČENÍ O ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

     

     

    CarollinumBotanicusZlaté ručičkyVertigoSaminaAteliér ImpalaSTYLEnew.czRestaurace Historie Atletika t‡bor Diplomatick‡ akademie fitoneacademy jeunesse uchuranu atp martin vojacek fajnviktoria skola treneru